Friday, 7 June 2013

A Dream Came True ...



Assalamualaikum. dalam post2x yang lepas, zulaikha ada kata yang zulaikha suka berangan kan?? nak tau tak, tadi, salah satu angan-angan zulaikha dah jadi KENYATAAN !!!

Actually, ianya bukan angan-angan yang gempak sangat pun. it just a situation that i really want to see in this world. and even kalau berulang-ulang kali tengok pon mesti tak akan bosan punya. ceritanya begini ....

Pada pukul 8.30 malam tadi, hampir satu kawasan kat sini (Marang, Terengganu) blackout. so, semua orang duduk bertemankan cahaya lilin dan lampu suluh je.orang dalam rumah tak ramai sebab diorang pergi tolong rumah sebelah siapkan kenduri esok. so, zulaikha pon bosan. pastu ibu zulaikha pergi kat pintu, saje tengok jalan. cerah sket (sebenarnya still gelap sebab lampu jalan pon tak nyala). pastu ibu zulaikha tengok langit. ibu zulaikha kata ada baaaanyaaak bintang. zulaikha pon join skali. tapi lepas tu ibu zulaikha masuk rumah balik. zulaikha pon berdiri la sensorang kat pintu tu.

Sambil-sambil tengok bintang kat langit tu, hati ni tak henti-henti ucapkan Subhanallah, MasyaAllah, Allahuakbar .... betapa besarnya kuasa Allah. Dia yang menciptakan bumi, matahari, langit, bulan, dan juga bintang. betapa banyaknya nikmat yang telah Dia kurniakan kepada kita. cuma kita sebagai hamba-Nya sahaja yang selalu alpa dan lupa tentang semua itu.

Waktu tu seriously zulaikha cakap, hati ni rasa tenannggg sangat. rasa macam berada kat dunia imaginasi yang selalu zulaikha impikan. cuma, yelah, walaupun tak berada kat sebuah kawasan yang ada banyak bunga dan berhampiran air terjun/sungai, still dapat buat zulaikha rasa gembiraaaa sangat :)))

Alhamdulillah, syukur pada-Mu Ya Allah, Engkau telah memperlihatkan kepadaku satu pemandangan yang sangat indah, pemandangan yang selalu aku impikan dalam hidupku. semoga satu hari nanti, aku dapat melihat lagi pemandangan yang sebegini indah dan memukau pandangan mataku dan yang dapat menimbulkan rasa syukur serta taajub dalam hati dan diriku. Amin ... ^_^


Wednesday, 29 May 2013

Miss My Friends So Much # inisemuaPOYO ...

Assalamualaikum. MUSIM CUTI SEKOLAH SUDAH TIBA !!! so, apa yang korang lakukan sepanjang cuti sekolah ini ? zulaikha balik kampunglah, ape lagi. minggu pertama, zulaikha berada di kampung. minggu kedua zulaikha berada di rumah. *apsal tetiba aku rase cam ayat aku ni skema sangat? haha, whatever .. :D

Entah kenapa masa cuti ni tiba-tiba terasa rindu pula kat kawan-kawan. maklumlah, saya berada di Terengganu, mereka berada jauhhh di Shah Alam sana.  #ini semua POYO.  hoho, so, untuk mengubati rasa rindu tu, I ada sediakan sedikit maklumat mengenai kawan-kawan yang I rindu sangat tu :))) *ayat tak boleh blah. first of all, kawan-kawan I dalam FAIRYTALE UNION.

1. Siti Nurliyana bt Mazlan Noor.
  • dia ni jenis yang 'happy-go-lucky'.
  • suka buat benda2x merepek. ( tengok gambar. rasanya boleh cam yang mana satu dia kan? ) 
  • rumah dia paling dekat dengan rumah zulaikha. so, zulaikha selalu jugaklah datang 'lepak' rumah dia.
  • dulu minat k-pop, sekarang minat anime. ( senang cerita dia minat dua2x sekali)
  • dalam 'happy family fairytale union' dia ni GRAND DATIN. besan GRANDMA. mak mertua Raja. nenek zulaikha. ada seorang anak lelaki (suami Raja, ayah zulaikha) #tambahan : dia ni sebenarnya BERMADU. ;DDD
2. Siti Nur Syuhaidah bt Basir.
  • dia ni yang paaaaliiinnngg baik antara kitorang semua. (jujur, tak tipu).
  • paling tinggi antara kitorang semua.
  • senang cerita, dia ni memang ada ciri-ciri perempuan muslimah :))) *untung sape jadi suami dia.
  • dalam 'happy family fairytale union' dia ni salah seorang daripada cucu GRANDMA. anak kandung kepada Raja.
3. Ku Nur Hidayah bt Ku Ahmad Romzi.
  • orang yang paling awal aku kenal antara ahli fairytale union yang lain.
  • lukisan dia memang perghhhh !!! cantik siot >_<
  • peminat k-pop yang tersangat-sangat.
  • haha, dia inilah our GRANDMA! mak kepada Raja. nenek kepada Syuhaidah dan Syahida. besan GRAND DATIN. 
4. Nurul Syahida bt Muhd Yusop.
  • paaaliing 'comel' antara kitorang semua.
  • emosi dan sikap dia unpredictable.
  • peminat tegar k-pop dan anime. sekutu kuat kepada Hidayah dan Siti.
  • dia ni boleh dikira 'anak buang' la jugak. *kalau dia baca mesti dia marah. HOHOHO! . Raja jumpa dia depan pintu. then, Raja jagalah dia sampai sekarang. kiranya anak angkat Raja dan cucu angkat kepada GRANDMA.
5. Raja Nur Hidayah bt Raja Badrul Hazim.
  • dia ni yang paaaallliiinngg AYU antara kitorang semua *sebab itulah letak nama dia kat bawah sekali ;p. #jeles la tu.
  • peminat k-pop tapi tak minat anime. tapi minat dia terhadap k-pop takdelah sampai tahap peminat tegar *rasanyalah.
  • ada pakej lengkap sebagai perempuan melayu terakhir ;). ayu, pandai, baik, cantik, sopan dan banyak lagi la. *tak nak puji banyak2x. nanti dia 'kembang' :DD
  • anak kepada GRANDMA dan menantu kepada GRAND DATIN. mak angkat zulaikha. ibu kepada Syuhaidah. ibu angkat kepada Syahida. isteri kedua kepada anak GRAND DATIN (ayah zulaikha).
6. Nur Zulaikha bt Zulkeflee. *nak jugak nama sendiri ( hoho, aku pun tak nak kalah jugak ) ;)
  • cucu sebenar GRAND DATIN. cucu angkat GRANDMA. ayah zulaikha (anak GRAND DATIN ) ada 2 isteri. isteri yang pertama ialah mak kandung zulaikha. tapi lepas dia melahirkan zulaikha, dia sakit. so, dia serahkan zulaikha (untuk dijaga) kepada Raja, iaitu isteri ayah zulaikha yang kedua. so, Raja ni merangkap mak tiri dan mak angkat zulaikha sekaligus. 
  • tu je * tak banyak pon kan ??? 
So, enam-enam nama di atas merupakan ahli rasmi FAIRYTALE UNION. kami mula bersahabat sejak darjah 6. dan InsyaAllah, hubungan kami ini akan kekal sampai bila-bila. seperti kata orang ' friends 'till Jannah' haha, InsyaAllah. 

Sebelum korang pergi meninggalkan blog zulaikha yang agak 'chantek' ini, korang cucilah mata korang tu dengan gambar-gambar kami berenam. SELAMAT BERKENALAN !!! :) Assalamualaikum ....





















Sunday, 24 March 2013

Dunia Fantasy Ku ...


Assalamualaikum. Agak lama zulaikha tak udate blog kan? Last update pun yang copy paste punya. Sorry, zulaikha agak ‘busy’ dengan homework dan lain-lain lagi. Maklumlah zulaikha nak PMR tahun ni. So, kenalah study lebih sikit. Betol tak?

Ok, malam ni zulaikha nak cerita sikit pasal impian zulaikha yang zulaikha yakin memang sampai bila-bila pun tak akan tercapai punya.

Korang mesti selalu dengar kisah-kisah dongeng atau fantasy masa korang kecik2x dulu kan? Haha, semua orang mesti pernah dengar punyalah. Samalah macam zulaikha. Jujur sejujur-jujurnya, sampai sekarang ni pun zulaikha mash layan cerita2x fantasy ni (tak matang betul). Korang tak rasa seronok ke bila korang dengar pasal cerita2x tu semua? Seriously, zulaikha akan rasa saaanggat happy bila dengar cerita2x tu. Sebab apa? Sebab zulaikha ni memang jenis orang yang sukaa berangan dan berimaginasi. Haha, terbangga pulak >_< .

Tapi, antara semua cerita fantasy yang zulaikha pernah dengar, ada satu yang zulaikha harap betol2x boleh jadi kenyataan. Ceritanya adalah tentang … MERMAID. Zulaikha haraaap sangat yang mermaid tu btol2x wujud dalam dunia ni (walaupun zulaikha tau ianya agak mustahil). Zulaikha taknaklah cerita yang sama macam cerita Little Mermaid tu. Apa yang zulaikha harapkan ialah zulaikha, as a human, terjumpa dengan satu mermaid. Lepastu mermaid tu bawa zulaikha pergi kat dunia dia di dasar laut. Haa, tak ke seronok camtu. Dapat tengok pelbagai kehidupan yang berada kat dasar laut, dapat tengok cara mermaid hidup dan macam-macam lagilah.

Seriously, kalau impian fantasy zulaikha tu betol2x jadi kenyataan, zulaikha tak tau camne nak gambarkan betapa happynya zulaikha time tu (itupon kalo btol2x jadi kenyataan la). Mesti rasa excited punya (rasa takut pun ada juga sebenarnya).

Kesimpulannya, (ceh, macam dalam karangan pulak), hidup zulaikha ni sebenarnya penuh dengan imaginasi. Sampai kadang-kadang tu rasa penat pon ada sebab asyik berimaginasi je. Tapi sometimes bila berimaginasi pon dapat release tension tau. Tak percaya, trylah. =)

Sampai ni je kot yang zulaikha rasa zulaikha nak bagitau korang. Ade masa nanti kite berjumpa lagi di post yang akan datang. Selamat malam, Assalamualaikum. =)





Sunday, 10 February 2013

Married To A Handsome Ghost ...


Last night I was lying on the bed and it was 12 o’ clock. I was chatting with my friend Criss discussing about my poems and after saying good night to her I was listening to some music and I slipped into slumber. About 2 or 3 o’ clock at the night I got up and realised that my music player was still on, so switched it off. Then I went back to bed and wrapped the blanket round myself as it was a bit cold.

I could suddenly feel hot air on my neck and felt like someone was breathing over my neck. Moreover, I could feel someone move its arms around my waist. That's right there was a ghost on my bed because I sleep alone in my room!

It’s spooky and strange and unbelievable too but trust me I felt that and I immediately got up and sat on the bed and what do I see?? I saw a dim light over my dressing table. I saw that the ghost was writing something on the mirror when I went near the mirror shivering. I saw that the ghost was writing with my maroon lipstick. It said

"I love you darling."

I wanted to scream at that moment but unfortunately could not get my voice to come out.

Then suddenly I felt something cold grab my waist. I felt a hand push my hair back and it started kissing my neck then the ghost whispered in my left ear, "Will you marry me."
I turned and before I could scream I saw a ray of light one figure. I expected a very dreadful, scary figure like the ones we see in the movies like "Grudge" or "The ring".

He was very far from scary, he was very handsome, he was 5'8 perfect for my 5 feet height, he was a well built man, he had dark hair and skin like snow and he was shining like the moon in the sky.

 

It was "Ray". I had seen Ray two months back when I was waiting for a taxi. He was standing beside me, he smiled at me and I smiled at me. We said "hi" to each other and he told that his name was Ray. I shook hands with him and just then a hipster pushed me and I lost my balance and was about to be hit by a bus but he ran, caught my hand and pushed me away. The next thing that I saw was that Ray was lying on the road, motionless and bleeding. I couldn't see him as a lot of people had gathered around him. I couldn't stop crying. We had just met 5 minutes ago and had 60 second conversation and he had saved my life.

I was so grateful to him and for a month I had gone to that place every day just with hope that may be just maybe one day might get to see "the man who had saved my life" but I never saw Ray after that. And now Ray, the man who saved my life was standing before me, I could not believe my eyes.

“How did he find where I stayed?” I asked myself.

To my utter surprise I got a reply, “I saw you when you came in search of me on Street way road, you couldn't see me because I was dead by then Lina, it took me two months to learn the powers so that you could see and touch me.” He further added, “I found you three days back but did not want to scare you, I have been seeing you sleep and ‘it is the most beautiful sight that I have ever seen before’; I fell in love with you, the first time I saw you.”

“I love you too, Ray.” saying this I started to cry.

He grabbed me by my waist and my feet were no longer on the ground. "My prince had swept me of my feet" he had these most beautiful brown eyes like chocolate chips in milk. I could drown in those eyes forever. Then our chests touched each other, I could feel my chest being pressed against his cold but hard chest. I felt like as if I was in the most secure, safe and the most amazing place. It was like I had forgotten all my worries; I had the most remarkable feeling of my life. He carried me in his arms. We had locked our eyes in each others eyes; he walked to my bed and sat on it. I was sitting on his lap. He slowly pushed away my hair from my face and ran his finger on my cheek and lips then he smiled and kissed my lips.

Then he took out a ring and showed it to me. It was a beautiful platinum ring which had a blue diamond which was princess cut. I smiled and nodded. He placed the ring in my ring finger. We were married and no one could part us now. He made me lay on the bed and he lay beside me with his left hand under my head and his right hand over my waist hugging me. I could be like this forever as ‘I was married to the most handsome guy.’ I lay hugging and talking to him, I didn't remember 
when I fell asleep.


Today morning when I got up I thought "what a beautiful dream I had", I saw Ray in my dreams and just as I was about to get up I saw that the blue diamond ring which was my wedding ring in the dream was actually on my finger.

"My heart skipped a beat."

“I WAS REALLY MARRIED TO A GHOST.”


by: Thumblina

Just  KOPI and PASTA =)